ZLATA PONEV KOROŠKE OSTALA PRI LIPI NA MUTIKOROŠKA HIŠA, Helena Kresnik Pažek s.p.

NOVICE

Zlata ponev Koroške ostala pri lipi na Muti

Zmnožek števila glasovnic in faktorjev strokovne žirije ohranil zlato ponev v lasti lanske zmagovalke, druga Gostilna Repolusk, tretja Gostilna Brančurnik

Letošnji izbor gostiln za Večerova priznanja Zlata ponev se bliža koncu. Strokovne komisije v različnih zasedbah - skupen je le predsednik, priznani etnolog in umetnostni zgodovinar, predavatelj na ljubljanski filozofski in portoroški turistični fakulteti, prof. dr. Janez Bogataj - so že ali še bodo obiskale po tri gostilne na Štajerskem, v Pomurju in na Koroškem, ki so zbrale največ glasov bralcev Večera, Vestnika oziroma Večera Koroška.

Način točkovanja
Končna razvrstitev v enaki meri upošteva glasovnice, prispele po pošti in s spletnim glasovanjem, in mnenje komisij. Razlogov za oddajo glasovnice določeni gostilni je najbrž vsaj toliko kot oddanih glasovnic. Morda so povsem subjektivni, morda težijo bolj k objektivni oceni. Člani komisij skušajo oceniti gostilne čim bolj nepristransko in po enotnih merilih ter jih razvrstiti od prvega do tretjega mesta. Uvrstitev prinese vsaki gostilni faktor, s katerim organizatorji tekmovanja pomnožijo število prejetih glasovnic. Faktor za prvouvrščeno gostilno je po vnaprejšnjem dogovoru 3, za drugouvrščeno 2 in za tretjeuvrščeno 1.

Zlato ponev prejme ...
Tričlanska komisija sredi tedna nenapovedano obišče izbrane gostilne. Ocenjuje ambient, urejenost, jedilnik, postrežbo, ponudbo pijač in predvsem jedi s poudarkom na značilnih lokalnih in regionalnih posebnostih ter domačih sestavinah znanega porekla in splošni vtis.

Za komisijsko ocenjevanje je v torek, 12. septembra, prišla prva na vrsto Koroška. Poleg predsednika sta ocenjevala še etnologinja in profesorica zgodovine Brigita Rajšter iz Koroškega pokrajinskega muzeja ter Večerov novinar Darinko Kores Jacks. Na prvo mesto so soglasno postavili lansko zmagovalko, Gostilno pri lipi na Muti. Precej tesna pa je bila odločitev za drugo mesto. Tu je na koncu prevladala dnevna ponudba a la carte in obratovanje kuhinje tudi med tednom ter izpostavljeno mesto značilnih regionalnih jedi na jedilnem listu. Po mnenju komisije je drugo mesto tako osvojila Gostilna Brančurnik v Prevaljah, tretje pa Gostilna Repolusk v Srednjem Doliču.

Je pa prav Gostilna Repolusk, ki bo oktobra slovesno proslavila stoletnico obstoja in neprekinjenega delovanja v lasti iste družine, najbolj prepričala bralce. Zbrala je namreč kar 649 glasovnic (599 po spletu in 50 po pošti). Na drugo mesto je glas ljudstva uvrstil Gostilno pri lipi z 282 glasovnicami (250 po spletu in 32 po pošti), na tretje pa Gostilno Brančurnik s 199 glasovnicami (170 po spletu, 29 po pošti).

Skupna zmagovalka je tako drugič zapored postala Gostilna pri lipi z 846 točkami, drugo mesto je osvojila Gostilna Repolusk s 649 in tretje Gostilna Brančurnik s 398 točkami.



Tako je lastnica Gostilne pri lipi Helena Kresnik Pažek lani prejela priznanje iz rok Janeza Bogataja.


Predsednik komisije dr. Janez Bogataj je utemeljil vrline zmagovalke takole: 'Med gostilnami, ki so jih bralci izbrali med tri najboljše na Koroškem, je strokovna žirija soglasno izbrala gostilno Pri lipi na Muti za zmagovalko. Ta je bila že lani zmagovalna in je z letošnjo zmago le še potrdila celovito kakovost svoje ponudbe, ki posega tako na področje urejenosti gostilne, lokalne in regionalne kulinarične ponudbe ter ostalih lastnosti, ki jih žirija ocenjuje. Posebno razveseljivo je, da v gostilni dosledno navajajo tudi lokalne dobavitelje, kar še dodatno poudari izvirnost okusov. V naboru jedi imajo značilne koroške jedi in njihove interpretacije. S slednjimi dokazujejo, da lahko z značilnimi lokalnimi in regionalnimi jedmi ustvarjajo zares razpoznavno, a sodobno pripravljeno ter postreženo gostinsko ponudbo. Gostilna je tudi eno od pomembnih gibal turistične ponudbe na Muti.' (rr)
KOROŠKA HIŠA PRI LIPI
Helena Kresnik Pažek s.p.
Mariborska cesta 12
SI - 2366 Muta

REZERVACIJE
GSM: +386 (0)41 722 091
Email: info@prilipi.si




Splošni pogoji poslovanja družbe
  • KOROŠKA HIŠA PRI LIPI
  • KOROŠKA HIŠA PRI LIPI
  • KOROŠKA HIŠA PRI LIPI
  • KOROŠKA HIŠA PRI LIPI