POHODNIŠTVO | POTI SO PRIMERNE ZA DRUŽINE, KOT ZA AKTIVNE POHODNIKE.KOROŠKA HIŠA, Helena Kresnik Pažek s.p.

Pohodništvo

Koroška hiša je odlično izhodišče za odkrivanje skritih kotičkov Koroške. Dobimo občutek, kot da je v središču, saj na vsako stran vodi druga tematska pot. Poti so primerne za družine, kot za aktivne pohodnike. Za bolj zahtevne pohodnike priporočamo vrhove bližnjih gora, za ekstremiste pa vsekakor izziv K24.

Tematske poti

Gozdna učna pot Pistrov Grad; Vuzenica

Pot se začne pri ostankih dvorca Štok, kjer vas glavna tabla informira o poteku poti.Na vrhu doživite čudovit pogled na Vuzenico, na pokrajino Kozjaka in del Pohorja. Nadaljuje se po vlaki preko potoka, ob gozdnem robu do ruševin nekdanjega mogočnega Pistrovega gradu. Pot, ki je dolga dobra 2 km, se zaključi pri Valnerjevi kapelici. Za začetek ali zaključek poti si lahko ogledate še cerkev sv. Nikolaja in Slomškovo sobo v župnišču. Več informacij: href=http://www.zgs.si/obmocne_enote/slovenj_gradec/gozdne_ucne_poti/index.html.

Gozdna učna pot Grašin; Muta

Gozdna učna pot se začne pri Kovačiji Štruc in vas vodi ob robu gozda do opuščene drevesnice, nato pa se skozi gozd vzpnete do ruševin nekdanjega gradu. Preden prispete do razvalin nekdanjega gradu, se lahko ustavite na razgledni točki od koder je omogočen pogled na Muto, dolino reke Drave, vključno z Radljami, ter na drugi strani reke Drave Sv. Vid nad Vuzenico, Vuhred in Sv. Anton na Pohorju. Razvaline gradu so tudi najvišja točka tematske poti – 547 m nadmorske višine. Več informacij: https://www.muta.si/objava/59979.

Gozdna in zgodovinska pot Stari grad

Do gradu nas vodi gozdna in zgodovinska učna pot Stari grad. Na njej bomo spoznavali gozd, večkrat pa prečkamo tudi trim stezo, kar lahko izkoristimo sebi v prid, če nam hoja ne zadostuje. Z grajskih ostankov se odpre lep razgled na Radlje, dravsko dolino in vzhodne obronke Pohorja. Med krožnim povratkom prečkamo tesno hudourniško strugo, ki nas vodi mimo Hude luknje. Ta je ena najstarejših kraških turističnih jam pri nas. Za obiskovalce je bila odprta že leta 1895. Izhodišče se nahaja pri grajskem parku dvorca Radlje, ki je nasledil Mahrenberg po njegovem propadu konec 17. stoletja. Več informacij: http://vnaravi.si/podravska/stari-grad-nad-radlajmi-ob-dravi.

Vodna učna pot Dobrava

Naselje Dobrava leži južno od Radelj ob Dravi, do tja se pripeljemo po cesti, ki se ob pekarni v Radljah odcepi proti jugu; rogovilasta veja označuje začetek poti. Malokje začutimo reko tako kot tukaj, daleč od prometa in asfaltnih cest. Najprej si ogledamo prostor za čolne, kjer sta bila pred sto leti brod in most za povezavo z Vuhredom; tukaj se lahko razgledamo po široki reki. Ob tej razmeroma kratki poti je kar nekaj zanimivih postajališč, saj je pot skrita za gozdom in koruznimi polji. Tik ob reki lahko opazujemo zanimive manjše polotoke, ki jih preraščajo trst, rogoz, vrba. Na obrežju rasteta vodna in konjska kislica ter močvirski silj, rastline, ki so v Sloveniji že precej redke. Več informacij: http://www.sktmradlje.si/doc2/bike/druzinska_pot.pdf.

Markirane planinske poti

Pot na Sv.Primož nad Muto

Sveti Primož nad Muto je raztreseno naselje, ki se dviga severno od Mute. Cerkev sv. Primoža in Felicijana, ki se nahaja v grebenu med Primoškim vrhom in Bricnikom, se prvič omenja leta 1425, od nje pa se odpre lep razgled proti dolini, kjer se lepo vidita Vuzenica in Muta, reki Dravi in Pohorju. Več informacij: https://www.hribi.net/gora/sveti_primoz_nad_muto/4/3010.

Sedelnikov slap

Sedelnikov slap je s 23 metri najvišji slap na Kozjaku. Nahaja se na potoku, ki je levi pritok Mučke Bistrice v Bistriškem jarku. Več informacij: https://www.hribi.net/gora/sedelnikov_slap/4/3017.

Evropska pešpot E6

Ciglarjeva pot od Drave do Jadrana - Evropska pešpot E-6 je mednarodna pešpot, ki poteka prek različnih evropskih dežel od Baltika do Jadrana. Slovenski del poti se prične na Koroškem – na prelazu Radelj. Več informacij: https://www.koroska.si/Raziskuj/Sportne-aktivnosti/Pohodnistvo/Pohodniske-poti/e6-skozi-koroško.

Koroški hribovski izziv K 24

80 kilometrov dolga pot z vzponi na pet najvišjih koroških vrhov. Najbolj vzdržljivi in drzni gorniki, ki premagajo pot v manj kot 24 urah, postanejo člani Kluba 24. Več informacij: https://www.koroska.si/Raziskuj/Aktivnosti-v-naravi/Pohodnistvo/Koroski-hribovski-izziv-K24-Trail-running.
KOROŠKA HIŠA PRI LIPI
Helena Kresnik Pažek s.p.
Mariborska cesta 12
SI - 2366 Muta

REZERVACIJE
GSM: +386 (0)41 722 091
Email: info@prilipi.si
Splošni pogoji poslovanja družbe
  • KOROŠKA HIŠA PRI LIPI
  • KOROŠKA HIŠA PRI LIPI
  • KOROŠKA HIŠA PRI LIPI
  • KOROŠKA HIŠA PRI LIPI