ZNAMENITOSTI | KOROŠKA HIŠA PRI LIPIKOROŠKA HIŠA, Helena Kresnik Pažek s.p.

ZNAMENITOSTI

Bližnjo krajino zaznamujejo tri cerkve Janeza Krstnika. Rotunda je najstarejša cerkev na slovenskem, Janez na Dravčah se ponaša z čudovitimi srednjeveškimi freskami, sveti Janez na Janževskem Vrhu pa leži na pogorju z močnimi energetskimi točkami.

Rotunda Sv.Janeza Krstnika na Muti

Romanska rotunda Sv. Janeza Krstnika je ena izmed najstarejših cerkva v Sloveniji. Gre za manjšo cerkev, ki je kot podružnica nastala že v 11. stoletju kot krstna kapela na skrajnem vzhodnem koncu labotske pražupnije in se nahaja v neposredni bližini Koroške hiše Pri lipi. Več informacij: https://www.muta.si/objava/59971.

Sv. Janez na Šentjanžu nad Dravčami (znana po čudovitih zidnih poslikavah)

Cerkev je znana po čudovitih zidnih poslikavah. Srednjeveške freske so se v cerkvah večinoma ohranile pod prepleskanimi stenami, odkrivali pa so jih v zadnjih desetletjih. V koroških cerkvah so zaenkrat srednjeveške stenske poslikave odkrili v trinajstih cerkvah in veljajo za pomebne kulturne spomenike. Več informacij: http://www.koroska.si/si/kulturna-dediscina/arheoloska-dediscina/464-Srednjeveske-freske-v-koroskih-cerkvah.

Sv. Janez na Janževskem Vrhu

Na koncu poti v smeri proti Janževskem Vrhu je cerkev sv. Janeza. Gre za primer poznogotske arhitekture z opremo iz 17. stoletja. Je zgodnjebaročna gradnja, strop je lesen, raven in kasetiran. Posebna značilnost cerkve je izredna močna pozitivna energija, ki zdravi. Zdravilno sevanje je dokazano z uradnim merjenjem. Več informacij: https://www.podvelka.si/post/76800.

Ekološka kapela sv. Frančiška Asiškega v Bistriškem jarku

Kapela služi kot simbol in opozarja na nevarnost, ki preti dolini Bistriškega jarka -poplavni val vode zajete za jezom, ki bi poplavil dolino, če bi jez popustil. To je okoli 22 milijonov kubičnih metrov vode v umetno zajezenem jezeru. Ob kapeli je čez Bistrico speljan most preko katerega pridete do Sedelnikovega slapa. Od tu lahko po označeni planinski poti pridete po uri in pol hoje na Sv. Jernej.Ob kapelici so obnovljene jaslice, ki najbolj zaživijo v času Božiča. Več informacij: https://www.muta.si/objava/59973.

Rožni dvor (Rosenhof)

Rosenhof ali »Rožni dvor«, ki je lociran v samem trškem jedru, izvira najverjetneje iz 16. stoletja. Stanovanjski objekt odlikujejo arhitekturni detajli iz začetka 17. stoletja, še zlasti so iz tega obdobja pomembni leseni tramovni stropovi v nadstropju. Datiran, kamnit hišni portal z lesenimi vrtnicami v vratih je bil naknadno vgrajen. Posebno vrednoto dvora predstavlja iz kamna zidano gospodarsko poslopje s strmo skodlasto streho in obokanim pritličjem. Značilni kamnit okenski okvir, posnet na ajdovo zrno, uvršča osnovo stavbe v pozno gotiko. Za oglede pokličite na: 031 365 695 (Edi Korat)Več informacij: http://www.rosenhof.si/.

Kovaško-livarski in gasilski muzej Muta

V nekdanji graščini Kienhofen danes domuje kovaško-livarski in gasilski muzej, ki hrani kovaške, livarske in gasilske izdelke iz 18. stoletja, fotografije in drugo pisno gradivo. Prikazana je torej več kot 400-letna tradicija kovaštva, livarstva in gasilstva na Muti. V njem je zbrana in prikazana bogata zbirka eksponatov, ki pričajo o trdem in hkrati zanimivem življenju naših prednikov. Več informacij: http://www.kpm.si/razstave/kovaski-in-gasilski-muzej-muta/.

Repnikova galerija, Muta

Koroški slikar Janez Repnik se posveča izključno socialni tematiki v okviru žanrske motivike z osnovno vsebino trpljenja, pri čemer se je izrazno usmeril v ekspresivno, rustika no stilizirano figuraliko v okviru ohlapnega pojma naive, ki pa ga, predvsem zaradi psihološke poglobljenosti, tudi presega. Več informacij: http://freeweb.t-2.net/repnik/kjr.htm.

Ostala kulturna dediščina v okolici

Več informacij: https://www.koroska.si/Raziskuj/Dediscina.
KOROŠKA HIŠA PRI LIPI
Helena Kresnik Pažek s.p.
Mariborska cesta 12
SI - 2366 Muta

REZERVACIJE
GSM: +386 (0)41 722 091
Email: info@prilipi.si
Splošni pogoji poslovanja družbe
  • KOROŠKA HIŠA PRI LIPI
  • KOROŠKA HIŠA PRI LIPI
  • KOROŠKA HIŠA PRI LIPI
  • KOROŠKA HIŠA PRI LIPI